Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 


Aktualności
2015-01-10; 13:31:09 | Kuchnia
Pożywne danie z chorizo na weekend
Ciężko po Świętach wrócić do codzienności, także do gotowania. Najlepsza blogerka kulinarna południowego Mazowsza postanowiła zatem zdradzić przepis na wyjątkowe danie z makaronu. Koniecznie spróbujcie wykonać go i życzymy smacznego!

- Tym razem to raczej wersja dla dorosłych, bo z ostrą kiełbasą chorizo. Jeśli jednak zamienicie ten składnik na inne mięso – dzieci także będą zachwycone - tłumaczy Anna Kosterna-Kaczmarek prowadząca czosnekwpomidorach.pl. - Wybrałam makaron pełnoziarnisty, bo bardzo go lubię i jest zdrowy. Dodatki są boskie: szpinak, boczniaki, suszone pomidory. To wszystko pływające w sosie z serka koziego i pomidorów. Nie znalazłam już nigdzie dobrych pomidorów, dlatego jak zawsze zimą – użyłam całych z puszki. Zabierajmy się zatem do pracy - zachęca blogerka.

SKŁADNIKI (NA 6 PORCJI):
500 g makaronu pełnoziarnistego penne
puszka całych pomidorów Valfrutta wraz z zalewą
30 dag ostrej kiełbasy chorizo pokrojonej w półplasterki
1 cebula drobno pokrojona
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
250 g boczniaków pokrojonych w plasterki
10 pomidorów suszonych Ponti, odsączonych i pokrojonych w paseczki
250 g liści szpinaku umytych i osuszonych
150 g miękkiego serka koziego
garść listków bazylii
sól morska
świeżo starty ser parmezan

PRZYRZĄDZENIE:
Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć chorizo. Smaż, aż wytopi tłuszcz i lekko zbrązowieje. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj boczniaki i smaż kolejne 5 minut.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź.

Na patelnię dodaj czosnek, po 2 minutach wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj około 8 minut mieszając, rozdrobnij pomidory.

Dodaj pomidory suszone, po 3 minutach szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”) dopraw całość solą morską, dodaj porwane w rękach listki bazylii i wymieszaj.

Do sosu dodaj makaron pełnoziarnisty, odrobinę wody z gotowania i całość dokładnie wymieszaj.

Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami podawaj od razu, posypany startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

EP
Poleć artykuł swoim znajomym


Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz


powróć do strony głównej
 










Zdjęcie tygodnia

Bacznie rozglądajcie się podczas jesiennych spacerów, bo Radomira możecie spotkać wszędzie :)

Cytat tygodnia
Lech Mosiołek (autor, działacz): Klub bez legendy jest jak człowiek bez duszy. Tą ostatnią dla Radomiaka są bracia Czachorowie!








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft