Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 



Aktualności
2015-01-10; 13:31:09 | Kuchnia
Pożywne danie z chorizo na weekend
Ciężko po Świętach wrócić do codzienności, także do gotowania. Najlepsza blogerka kulinarna południowego Mazowsza postanowiła zatem zdradzić przepis na wyjątkowe danie z makaronu. Koniecznie spróbujcie wykonać go i życzymy smacznego!

- Tym razem to raczej wersja dla dorosłych, bo z ostrą kiełbasą chorizo. Jeśli jednak zamienicie ten składnik na inne mięso – dzieci także będą zachwycone - tłumaczy Anna Kosterna-Kaczmarek prowadząca czosnekwpomidorach.pl. - Wybrałam makaron pełnoziarnisty, bo bardzo go lubię i jest zdrowy. Dodatki są boskie: szpinak, boczniaki, suszone pomidory. To wszystko pływające w sosie z serka koziego i pomidorów. Nie znalazłam już nigdzie dobrych pomidorów, dlatego jak zawsze zimą – użyłam całych z puszki. Zabierajmy się zatem do pracy - zachęca blogerka.

SKŁADNIKI (NA 6 PORCJI):
500 g makaronu pełnoziarnistego penne
puszka całych pomidorów Valfrutta wraz z zalewą
30 dag ostrej kiełbasy chorizo pokrojonej w półplasterki
1 cebula drobno pokrojona
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
250 g boczniaków pokrojonych w plasterki
10 pomidorów suszonych Ponti, odsączonych i pokrojonych w paseczki
250 g liści szpinaku umytych i osuszonych
150 g miękkiego serka koziego
garść listków bazylii
sól morska
świeżo starty ser parmezan

PRZYRZĄDZENIE:
Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć chorizo. Smaż, aż wytopi tłuszcz i lekko zbrązowieje. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj boczniaki i smaż kolejne 5 minut.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź.

Na patelnię dodaj czosnek, po 2 minutach wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj około 8 minut mieszając, rozdrobnij pomidory.

Dodaj pomidory suszone, po 3 minutach szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”) dopraw całość solą morską, dodaj porwane w rękach listki bazylii i wymieszaj.

Do sosu dodaj makaron pełnoziarnisty, odrobinę wody z gotowania i całość dokładnie wymieszaj.

Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami podawaj od razu, posypany startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

EP
Poleć artykuł swoim znajomym


Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz


powróć do strony głównej
 










Zdjęcie tygodnia

W Bajce wiosną jest bardzo wesoło!

Cytat tygodnia
Radosław Witkowski (prezydent Radomia): Oszałamiająca frekwencja świadczy o tym, że wybory dla radomian były bardzo ważne.








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft