Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 



Aktualności
2015-05-09; 17:22:06 | Kuchnia
Na Mazowszu jest pyyyyysznie!
Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy czy pierogi drożdżowe – na samą myśl o nich leci ślinka. Nie tylko smacznie wyglądają, ale też wybornie smakują, o czym mogli się przekonać goście gali konkursu o Laur Marszałka za 2014 r. Wśród wystawców nie zabrakło m.in. pszczelarzy, piekarzy i cukierników - także z naszego regionu - którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody.

W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy.

– Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru – producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik.

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Z przedsiębiorców i producentów z naszego regionu w kategorii Wyroby cukiernicze triumfował BEZOWO-AJERKONIAKOWY ZAWRÓT GŁOWY z ZAKŁADU CIASTKARSKO-PIEKARNICZEGO „SYLWIA” - Czyżówka 28, 26-806 Stara Błotnica z powiatu białobrzeskiego.

W kategorii Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego bezkonkurencyjne okazały się POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU z KROKUSA - PRZETWÓRNIi OWOCÓW I WARZYW CZESŁAWA CARYKA z Pająkowa, gmina Przyłęk.

Najlepszy miód to MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ JODŁOWEJ z PASIEKI MURAWSCY ŁUKASZ MURAWSKI z Woli Wacławskiej z gminy Wolanów.

Poleć artykuł swoim znajomym



Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz


powróć do strony głównej
 












Zdjęcie tygodnia

Tak długo wyczekiwaliśmy na wiosnę, że rzeczywiście, nie warto jej deptać...

Cytat tygodnia
Lech Mosiołek (autor, działacz): Klub bez legendy jest jak człowiek bez duszy. Tą ostatnią dla Radomiaka są bracia Czachorowie!








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft