Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 



Aktualności
2015-11-25; 09:13:50 | Kuchnia
Chleby z Jedlińska docenione przez ekspertów!
Wyjątkowymi certyfikatami jakości dla swoich dwóch chlebów może pochwalić się Piekarnia „Expuch” z Jedlińska. Wypieki zostały nagrodzone przez Lożę Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Honorowym patronem tego przedsięwzięcia promującego wysokiej jakości żywność z oferty rodzimych producentów jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Już po raz osiemnasty przeprowadzona została atestacja żywności z asortymentu polskich wytwórców. Zorganizowany w ramach programu „Doceń polskie” audyt odbył się w Czeladzi. Wśród z artykułów spożywczych, które otrzymały certyfikaty „Doceń polskie” oraz zaszczytne tytuły TOP PRODUKT znalazły się: „Chleb żytni bez drożdży” i „Chleb trzy ziarna” z asortymentu mieszczącej się w Jedlińsku Piekarni „Expuch”.

Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej, przyznała wypiekom maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali 1-10. Godłem „Doceń polskie” mogą być nagradzane wyłącznie artykuły, które zdobędą od jury minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się zaś tylko żywność z maksymalnymi notami.
Każdy członek komisji ocenia produkty indywidualnie, nie konsultując się z pozostałymi specjalistami. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.



- Certyfikaty „Doceń polskie” nie są przyznawane wszystkim produktom, które zakwalifikowały się do udziału w audycie. Znak promocyjny otrzymują tylko najbardziej wartościowe wyroby, dlatego też godło programu stanowi dla konsumentów cenną rekomendację - mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Nagrodzone przez ekspertów artykuły cechują się nie tylko wysoką jakością, ale i rodzimym pochodzeniem. W audycie mogą uczestniczyć tylko produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone na podstawie tradycyjnych przepisów, z rodzimych składników lub na terenie naszego państwa. Wybierając żywność z certyfikatem „Doceń polskie” konsumenci mają pewność, że wybierają sprawdzony produkt, a jednocześnie wspierają krajowych producentów - dodaje Marek Bielski.

- Ze swej strony dokładamy wszelkich starań, żeby nasze produkty były naturalne, zdrowe i smaczne, a przy tym dostępne cenowo dla każdego Klienta. Z dużą pieczołowitością dbamy o tradycyjne receptury, a używanie do pieczenia polskiej mąki i dodatków rodzimych producentów jest dla nas sprawą oczywistą. Cieszymy się, że doceniają to od lat nasi stali Klienci, a teraz także eksperci z branży. Nie ukrywam dumy z przyznanych certyfikatów – podkreśla Marek Jaworski, właściciel Piekarni „Expuch”



Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku jego funkcjonowania, honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Godło „Doceń polskie” można otrzymać wyłącznie podczas odbywających się cztery razy w roku audytów żywności.


Poleć artykuł swoim znajomym



Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz


powróć do strony głównej
 












Zdjęcie tygodnia

Tak długo wyczekiwaliśmy na wiosnę, że rzeczywiście, nie warto jej deptać...

Cytat tygodnia
Lech Mosiołek (autor, działacz): Klub bez legendy jest jak człowiek bez duszy. Tą ostatnią dla Radomiaka są bracia Czachorowie!








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft