Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 



Aktualności
2016-05-02; 12:42:41 | Kuchnia
Czas na pyszny posiłek pod chmurką
Pozątek maja to najwyższy czas na rozpoczęcie - jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście - sezonu grillowego. Warto więc może zainaugrować go z pysznym szaszłykiem w dłoni.

Opłukać mięso wieprzowe i drobiowe (jego ilość zależy od towarzystwa, w jakim zamierzamy zakończyć sezon) pokroić je na równe kwadraty, następnie, na specjalnie przygotowane patyczki nakładać na przemian z cząstkami cebuli i papryki, skropić olejem, posypać przyprawą i po kilkugodzinnym "leżakowaniu" w lodówce upiec na rozgrzanym mocno grillu - to chyba najprostszy z możliwych przepisów na pyszne szaszłyki.

Dlatego dzisiaj pójdziemy nieco dalej. Może będzie to nieco lżejszego, ale zapewne niezapomnianego dla naszego podniebienia. Spróbujmy więc szaszłyka drobiowego na ostro-słodko.

Jeżeli zamierzamy spotkać się w czteroosobowym gronie, należy przygotować 60-70 dkg piersi z kurczaka, puszkę ananasów, główkę czosnku, oliwę, sól oraz pieprz. Mięso należy opłukać, następnie pokroić w kostki, natomiast krążki ananasa na trzy części. Mięso należy przez dwie godziny trzymać w zalewie z soku ananasa, czterech łyżek oliwy oraz zmiażdżonych trzech ząbków czosnku.

Następnie mięso na przemian z czosnkiem należy nadziewać na przygotowane wcześniej patyczki, posypać przyprawami i grillować według uznania - od 15 do 20 minut.

Zapewniamy, że warto!
SMACZNEGO


Poleć artykuł swoim znajomym


Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz


powróć do strony głównej
 










Zdjęcie tygodnia

Popisy zespołu Frecce Tricolori jeszcze długo pozostaną w pamięci lokalnych fanów lotnictwa

Cytat tygodnia
Radosław Witkowski (prezydent Radomia): Oszałamiająca frekwencja świadczy o tym, że wybory dla radomian były bardzo ważne.








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft