Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 



Aktualności
2017-02-23; 07:22:05 | Kuchnia
Faworki a'la RadomNews - nie oprzecie się!
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dlatego proponujemy Wam Drodzy Czytelnicy nie lada rarytas - karnawałowe faworki (chrusty). Łatwe w przygotowaniu, a dla podniebienia. Hmmm. Sami spróbujcie!



Czas przygotowania około 40 minut
Przygotujcie: 1 kg mąki, 10 żółtek, szklankę cukru, trzy łyżki śmietany, łyżkę masła lub margaryny, szczyptę proszku do pieczenia, aromat pomarańczowy, 250 ml białego wina oraz tłuszcz do smażenia.

Zagnieść mąkę z żółtkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem, śmietaną oraz aromatem. Powoli, w miarę ugniatania, dolewać także wina. Ciasto należy ugniatać aż do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Następnie, całośc podzielić na trzy mniejsze części i rozwałkować na duże, cienkie placki.

Z uzyskanych placków, należy wykroić prostokątne paski o wymiarach około 3x15cm. W każdym z nich należy zrobić 2-centymetrowe nacięcie na środku, a następnie przewinąć.

Przygotowane faworki należy włożyć do głębokiego, rozgrzanego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Poleć artykuł swoim znajomym



Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz


powróć do strony głównej
 










Zdjęcie tygodnia

Popisy zespołu Frecce Tricolori jeszcze długo pozostaną w pamięci lokalnych fanów lotnictwa

Cytat tygodnia
Radosław Witkowski (prezydent Radomia): Oszałamiająca frekwencja świadczy o tym, że wybory dla radomian były bardzo ważne.








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft