Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 



Aktualności
2017-05-05; 09:38:42 | Kuchnia
Czas na pyszny posiłek pod chmurką
Informacje o poprawie pogody przypomniały nam, że początek maja to najwyższy czas na rozpoczęcie - jeżeli oczywiście jeszcze tego nie zrobiliście - sezonu grillowego. Warto więc może zainaugrować go z pysznym szaszłykiem w dłoni.

No to nasze szaszłyki szykujemy tak:

Opłukać mięso wieprzowe i drobiowe (jego ilość zależy od towarzystwa, w jakim zamierzamy zakończyć sezon) pokroić je na równe kwadraty, następnie, na specjalnie przygotowane patyczki nakładać na przemian z cząstkami cebuli i papryki, skropić olejem, posypać przyprawą i po kilkugodzinnym "leżakowaniu" w lodówce upiec na rozgrzanym mocno grillu - to chyba najprostszy z możliwych przepisów na pyszne szaszłyki.

Dlatego dzisiaj pójdziemy nieco dalej. Może będzie to nieco lżejszego, ale zapewne niezapomnianego dla naszego podniebienia. Spróbujmy więc szaszłyka drobiowego na ostro-słodko.

Jeżeli zamierzamy spotkać się w czteroosobowym gronie, należy przygotować 60-70 dkg piersi z kurczaka, puszkę ananasów, główkę czosnku, oliwę, sól oraz pieprz. Mięso należy opłukać, następnie pokroić w kostki, natomiast krążki ananasa na trzy części. Mięso należy przez dwie godziny trzymać w zalewie z soku ananasa, czterech łyżek oliwy oraz zmiażdżonych trzech ząbków czosnku.

Następnie mięso na przemian z czosnkiem należy nadziewać na przygotowane wcześniej patyczki, posypać przyprawami i grillować według uznania - od 15 do 20 minut.

Zapewniamy, że warto!
SMACZNEGO


Poleć artykuł swoim znajomym


Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz


powróć do strony głównej
 












Zdjęcie tygodnia

Tak długo wyczekiwaliśmy na wiosnę, że rzeczywiście, nie warto jej deptać...

Cytat tygodnia
Lech Mosiołek (autor, działacz): Klub bez legendy jest jak człowiek bez duszy. Tą ostatnią dla Radomiaka są bracia Czachorowie!








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft