Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 


Aktualności
2014-02-27; 09:15:14 | Kuchnia
Faworki a'la RadomNews - nie oprzecie się!
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dlatego proponujemy Wam Drodzy Czytelnicy nie lada rarytas - karnawałowe faworki (chrusty). Łatwe w przygotowaniu, a dla podniebienia. Hmmm. Sami spróbujcie!


Czas przygotowania około 40 minut
Przygotujcie: 1 kg mąki, 10 żółtek, szklankę cukru, trzy łyżki śmietany, łyżkę masła lub margaryny, szczyptę proszku do pieczenia, aromat pomarańczowy, 250 ml białego wina oraz tłuszcz do smażenia.

Zagnieść mąkę z żółtkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem, śmietaną oraz aromatem. Powoli, w miarę ugniatania, dolewać także wina. Ciasto należy ugniatać aż do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Następnie, całośc podzielić na trzy mniejsze części i rozwałkować na duże, cienkie placki.

Z uzyskanych placków, należy wykroić prostokątne paski o wymiarach około 3x15cm. W każdym z nich należy zrobić 2-centymetrowe nacięcie na środku, a następnie przewinąć.

Przygotowane faworki należy włożyć do głębokiego, rozgrzanego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Poleć artykuł swoim znajomym


Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz

powróć do strony głównej
 










Zdjęcie tygodnia

Bacznie rozglądajcie się podczas jesiennych spacerów, bo Radomira możecie spotkać wszędzie :)

Cytat tygodnia
Lech Mosiołek (autor, działacz): Klub bez legendy jest jak człowiek bez duszy. Tą ostatnią dla Radomiaka są bracia Czachorowie!








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft