Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 




Aktualności
2014-04-29; 11:38:52 | Kuchnia
Niebiańskie babeczki na majowy weekend
Anna Kosterna-Kaczmarek, autorka jednego z najpopularniejszych blogów o gotowaniu, od maja, na łamach naszego serwisu, będzie dzieliła się swoimi przepisami. Na początek przedstawiamy zafascynowaną kuchnią autorkę. Zaprezentowała nam ona także pierwszy z wyjątkowych przepisów - idealny na "majówkę" z przyjaciółmi. My już pędzimy do kuchni!

Na początek chcieliśmy przedstawić autorkę jednego z najpopularniejszych blogów o gotowaniu, z którego kulinarne dzieła z powodzeniem biorą udział w wielu konkursach. - Gotować lubiłam zawsze. Już jako nastolatka przyrządzałam rodzicom obiady - niespodzianki. Pasją zaraził mnie mój tata, który nie jest kucharzem z zawodu, ale w naszym domu to on zawsze gotował i gotuje do tej pory - podkreśla Anna Kosterna-Kaczmarek.

Lubi gotować wszystko - Bo każda kuchnia ma w sobie coś ciekawego i niezwykłego. Codziennie uczę się i odkrywam tajniki sztuki kulinarnej - chyba niemożliwej do całkowitego poznania. Dlatego też jest to dla mnie tak fascynujące - zdradza. Skąd pomysł na stworzenie bloga? - "Czosnek w Pomidorach" powstał z miłości go gotowania i ogromnej chęci podzielenia się moją pasją z innymi - tłumaczy.



Na pierwszy przepis proponuję babeczki. To jest zdecydowanie moje "popisowe" danie. Nie są łatwe do przyrządzenia, to prawda, ale warto podjąć wyzwanie, aby spróbować tego cudownego smaku.

Składniki (na 6 porcji):
na ciasto:

175 g mąki
8 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
75 g masła
20 g cukru
szczypta soli
pół łyżeczki skórki z cytryny
2 jajka

na syrop i polewę:
250 ml wody
150 g cukru
50 ml Cointreau
2 łyżki marmolady z pomarańczy z imbirem, z kawałkami skórki z pomarańczy (jeśli takiej nie macie, możecie użyć innej pomarańczowej lub morelowej bądź)

na pierwsze nadzienie:
150 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
sok z połowy pomarańczy
pół gruszki pokrojonej w kostkę
250 ml śmietanki 36%

na drugie nadzienie:
150 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
sok z połowy pomarańczy
ćwiartka ananasa pokrojonego w kostkę

na zabajone:
2 żółtka
50 g cukru
100 ml białego wytrawnego wina
miąższ z połowy laski wanilii


Przyrządzenie:

Do przygotowania niebiańskich babeczek potrzebne są foremki pierścieniowe.

Mąkę przesiej do miski, zrób w środku wgłębienie, wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem (pamiętaj, że nie może być zbyt gorące, bo "zabije" drożdże) i rozpuść. Powierzchnię rozczynu przysyp mąką. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.

Do roztopionego, ale już letniego masła, dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz jajka. Wszystko razem dokładnie utrzyj.

W momencie kiedy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodaj masę jajeczną i wyrób ciasto energicznie ręką, tak, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, aby było łatwo rozciągliwe. Ponownie odstaw miskę przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce, na 15 minut.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wyrośnięte ciasto włóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij je do foremek - do połowy ich wysokości. Pozostaw foremki pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Piecz babeczki około 15 minut.

Zagotuj wodę z cukrem na syrop. Ostudź i dolej Cointreau.
Upieczone i wystudzone babeczki nasącz w syropie. Posmaruj je cienko podgrzaną marmoladą pomarańczową.

Na pierwsze nadzienie zagotuj białe wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj dotąd aż zgęstnieje. Włóż gruszkę i chwilę podgrzej.

Ubij śmietankę na sztywno.

Babeczki napełnij nadzieniem i ozdób porcją bitej śmietany.
Na drugie nadzienie również zagotuj wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj aż zgęstnieje i włóż kawałki ananasa. Krótko zagrzej.

Połóż nadzienie na bitej śmietanie.



Żółtka ubij z cukrem na gładką masę. Wstaw miskę z koglem - moglem do gorącej kąpieli wodnej i energicznie ubijając, stopniowo dodawaj wino z ziarenkami laski wanilii. Masa powinna nabrać konsystencji kremu i podwoić swoją objętość.

Jeszcze ciepłym kremem obłóż babeczki i natychmiast podawaj.

Smacznego bardzo!:)

ANNA KOSTERNA-KACZMAREK/czosnekwpomidorach.blogspot.com

Poleć artykuł swoim znajomym


Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz

powróć do strony głównej
 











Zdjęcie tygodnia

Tak długo wyczekiwaliśmy na wiosnę, że rzeczywiście, nie warto jej deptać...

Cytat tygodnia
Lech Mosiołek (autor, działacz): Klub bez legendy jest jak człowiek bez duszy. Tą ostatnią dla Radomiaka są bracia Czachorowie!








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft