Ustaw jako startową   |   Dodaj do ulubionych

 




Aktualności
2014-04-29; 11:38:52 | Kuchnia
Niebiańskie babeczki na majowy weekend
Anna Kosterna-Kaczmarek, autorka jednego z najpopularniejszych blogów o gotowaniu, od maja, na łamach naszego serwisu, będzie dzieliła się swoimi przepisami. Na początek przedstawiamy zafascynowaną kuchnią autorkę. Zaprezentowała nam ona także pierwszy z wyjątkowych przepisów - idealny na "majówkę" z przyjaciółmi. My już pędzimy do kuchni!

Na początek chcieliśmy przedstawić autorkę jednego z najpopularniejszych blogów o gotowaniu, z którego kulinarne dzieła z powodzeniem biorą udział w wielu konkursach. - Gotować lubiłam zawsze. Już jako nastolatka przyrządzałam rodzicom obiady - niespodzianki. Pasją zaraził mnie mój tata, który nie jest kucharzem z zawodu, ale w naszym domu to on zawsze gotował i gotuje do tej pory - podkreśla Anna Kosterna-Kaczmarek.

Lubi gotować wszystko - Bo każda kuchnia ma w sobie coś ciekawego i niezwykłego. Codziennie uczę się i odkrywam tajniki sztuki kulinarnej - chyba niemożliwej do całkowitego poznania. Dlatego też jest to dla mnie tak fascynujące - zdradza. Skąd pomysł na stworzenie bloga? - "Czosnek w Pomidorach" powstał z miłości go gotowania i ogromnej chęci podzielenia się moją pasją z innymi - tłumaczy.



Na pierwszy przepis proponuję babeczki. To jest zdecydowanie moje "popisowe" danie. Nie są łatwe do przyrządzenia, to prawda, ale warto podjąć wyzwanie, aby spróbować tego cudownego smaku.

Składniki (na 6 porcji):
na ciasto:

175 g mąki
8 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
75 g masła
20 g cukru
szczypta soli
pół łyżeczki skórki z cytryny
2 jajka

na syrop i polewę:
250 ml wody
150 g cukru
50 ml Cointreau
2 łyżki marmolady z pomarańczy z imbirem, z kawałkami skórki z pomarańczy (jeśli takiej nie macie, możecie użyć innej pomarańczowej lub morelowej bądź)

na pierwsze nadzienie:
150 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
sok z połowy pomarańczy
pół gruszki pokrojonej w kostkę
250 ml śmietanki 36%

na drugie nadzienie:
150 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
sok z połowy pomarańczy
ćwiartka ananasa pokrojonego w kostkę

na zabajone:
2 żółtka
50 g cukru
100 ml białego wytrawnego wina
miąższ z połowy laski wanilii


Przyrządzenie:

Do przygotowania niebiańskich babeczek potrzebne są foremki pierścieniowe.

Mąkę przesiej do miski, zrób w środku wgłębienie, wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem (pamiętaj, że nie może być zbyt gorące, bo "zabije" drożdże) i rozpuść. Powierzchnię rozczynu przysyp mąką. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.

Do roztopionego, ale już letniego masła, dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz jajka. Wszystko razem dokładnie utrzyj.

W momencie kiedy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodaj masę jajeczną i wyrób ciasto energicznie ręką, tak, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, aby było łatwo rozciągliwe. Ponownie odstaw miskę przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce, na 15 minut.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wyrośnięte ciasto włóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij je do foremek - do połowy ich wysokości. Pozostaw foremki pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Piecz babeczki około 15 minut.

Zagotuj wodę z cukrem na syrop. Ostudź i dolej Cointreau.
Upieczone i wystudzone babeczki nasącz w syropie. Posmaruj je cienko podgrzaną marmoladą pomarańczową.

Na pierwsze nadzienie zagotuj białe wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj dotąd aż zgęstnieje. Włóż gruszkę i chwilę podgrzej.

Ubij śmietankę na sztywno.

Babeczki napełnij nadzieniem i ozdób porcją bitej śmietany.
Na drugie nadzienie również zagotuj wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj aż zgęstnieje i włóż kawałki ananasa. Krótko zagrzej.

Połóż nadzienie na bitej śmietanie.



Żółtka ubij z cukrem na gładką masę. Wstaw miskę z koglem - moglem do gorącej kąpieli wodnej i energicznie ubijając, stopniowo dodawaj wino z ziarenkami laski wanilii. Masa powinna nabrać konsystencji kremu i podwoić swoją objętość.

Jeszcze ciepłym kremem obłóż babeczki i natychmiast podawaj.

Smacznego bardzo!:)

ANNA KOSTERNA-KACZMAREK/czosnekwpomidorach.blogspot.com

Poleć artykuł swoim znajomym


Jeszcze nie dołączyłeś do nas na Facebooku? "Zalajkuj" nas teraz

powróć do strony głównej
 










Zdjęcie tygodnia

Popisy zespołu Frecce Tricolori jeszcze długo pozostaną w pamięci lokalnych fanów lotnictwa

Cytat tygodnia
Lech Mosiołek (autor, działacz): Klub bez legendy jest jak człowiek bez duszy. Tą ostatnią dla Radomiaka są bracia Czachorowie!








Wiadomości sportowe

Copyright 2009-2014 RadomdomNews.pl
Oprogramowanie: KaizenSoft